Meninger

Vi må stå sammen for et trygt, mangfoldig og inkluderende samfunn

Det er uendelig trist og himmelropende urettferdig at det ikke er en selvfølge at alle skal få være den man er og elske den man vil i 2023.

Lise Lyngsnes Randeberg

Lise Lyngsnes Randeberg

Leder
Vi må stå sammen for et trygt, mangfoldig og inkluderende samfunn
Bildet er fra paraden i 2019 Foto: Akademikerne
29. juni, 2023 – Oppdatert 30. juni, 2023

Som en arbeidstakerorganisasjon og samfunnsaktør er det viktig for oss i Akademikerne å støtte opp om et ikke-diskriminerende og mangfoldig samfunn der alle opplever respekt uavhengig av kjønnsidentitet og legning på alle arenaer. Vi har et spesielt ansvar for å gjøre arbeidslivet til et trygt sted for alle.

I 2023 burde vi kommet lenger enn det vi har. Kjønnsidentitet og seksuell orientering burde vært et ikke-tema. 

Det er vondt å være redd

Vi lever i et av verdens beste land. Likevel risikerer skeive å bli drept på åpen gate. Les de to siste setningene en gang til. 

I fjor skulle vi feire at det var 50 år siden homofili ble avkriminalisert. Vi trodde vi hadde kommet langt på femti år. 

Så haglet skuddene i Oslo sentrum. To ble drept og over 20 ble skadet. Det var rystende og mange ble redde. Mange lever i dag med en større frykt enn før skuddene falt, og er redde for at de eller noen de er glade i skal bli rammet av vold eller hat.

Mange fordommer og stor skepsis

Den siste tiden har vi hørt om foreldre som vil skjerme barna sine fra pridearrangement. Et ferdigskrevet fritaksskjema sprer seg i sosiale medier. Halvparten av transpersoner har opplevd trakassering. Noen blir hetset så mye at de ikke lenger orker å varsle politiet.

En undersøkelse fra Bufdir viser at over ti prosent av menn er negative til homofile menn, mens to prosent av kvinner er det. Over 25 prosent av menn er negative til personer som ser på seg selv som både kvinne og mann, 11 prosent av kvinner sier det samme. 

Undersøkelsen viser også at en av seks ville hatt problemer med at deres eget barn hadde en annen seksuell orientering enn heterofil. Nesten en tredel av befolkningen mener pride-markeringen tar for stor plass. 

Dette er triste tall. Trøsten er at det var verre for 15 år siden. Det går i riktig retning, men det går ikke fort nok. 

Du må ikke tenke at dette ikke angår deg

Dette handler om oss, våre barn, søsken, foreldre, besteforeldre, venner, kolleger, naboer og bekjente. 

Vår uttalte aksept, normalisering, alminneliggjøring, toleranse og anerkjennelse betyr noe. Det danner en trygghet, en motvekt til hets og vold. Vi må vise de som hater at vi er sterke – at vi står sammen. 

Natt til 25. juni i fjor sviktet storsamfunnet. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi står sammen for et trygt, mangfoldig og inkluderende samfunn. Sammen skal vi bekjempe hat og gjenvinne tryggheten. 

Gå med oss i prideparaden