Meninger

Julehilsen fra lederen: Tre lyspunkt fra året som gikk

I filmen heter det tre nøtter til Askepott. Jeg har lyst til å snu litt på det og heller gi dere alle tre nøtter fylt med håp og ting vi har lykkes med fra oss i Akademikerne.
Julehilsen fra lederen: Tre lyspunkt fra året som gikk
– Det har vært et år utenom det vanlige for de fleste av oss. Krig, økonomisk uro og vanskelige tider preger oss alle. Jeg har kjent på et dypt og inderlig ønsker om å finne håp i mørket og om å kunne gjøre noe. Som leder i Akademikerne har jeg en større mulighet enn mange andre til å påvirke norsk arbeidsliv og politikk, skriver Lise Lyngsnes Randaberg i årets julehilsen fra Akademikerne.
21. desember, 2023 – Oppdatert 19. januar, 2024

Snart er det jul, året nærmer seg slutten og det er på tide å oppsummere og se fremover. Dette har vært et år utenom det vanlige for de fleste av oss. Krig, økonomisk uro og vanskelige tider preger oss alle. Det har vært dager der jeg har grudd meg for å åpne mobilen på morgenen og lese nettavisene. Det har vært mange sterke historier og mange skjebner å ta inn over seg, mens jeg selv har vært trygg, varm og mett. 

Jeg har kjent på et dypt og inderlig ønsker om å finne håp i mørket og om å kunne gjøre noe. Som leder i Akademikerne har jeg en større mulighet enn mange andre til å påvirke norsk arbeidsliv og politikk. Den muligheten prøver jeg å bruke så godt jeg kan! Heldigvis er det lyspunkter. Gjennom samarbeid og god innsats fra både medlemsforeningene i Akademikerne, alle ansatte hos oss og alle våre andre partnere så oppnår vi mye. Og, det er nettopp i samhold og samarbeid jeg ser håp for fremtiden. 

Siden 2019 har vi hatt en medlemsvekst på ca fem prosent hvert år. Jeg klapper for den jobben medlemsforeningene har gjort og kjenner jeg er veldig stolt av å lede en så mangfoldig organisasjon.

I filmen heter det tre nøtter til Askepott. Jeg har lyst til å snu litt på det og heller gi dere alle tre nøtter fylt med håp og ting vi har lykkes med fra oss i Akademikerne. 

Det å være organisert i akademikerfelleskapet i dag er mer relevant enn noensinne, og i den første nøtten fra Akademikerne finner vi beskjeden om at vi vokser raskest av hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden. Dette betyr at vi i økende grad er med og bidrar til et organisert og seriøst arbeidsliv i Norge. Å være organisert gir både trygghet og et faglig felleskap. Hver dag jobber vi for at utdanning og kompetanse skal lønne seg, og for et fremtidsrettet arbeidsliv med trygge rammer og fleksibilitet. Vi er i dag over 255 000 medlemmer fordelt på våre tretten medlemsforeninger. Siden 2019 har vi hatt en medlemsvekst på ca fem prosent hvert år. Veksten er et resultat av godt og systematisk arbeid i medlemsforeningene våre over tid. Jeg klapper for den jobben de har gjort og kjenner jeg er veldig stolt av å lede en så mangfoldig organisasjon.

Å satse på studentene er å investere i fremtiden.

Fra neste høst vil studenten få ti prosent mer i studiestøtte. Det betyr nesten 14 000 kroner mer i året. Derfor er den andre nøtten fra Akademikerne ordene «Litt bedre for studentene». Vi i Akademikerne har i lang tid jobbet for at studentene skal få bedre økonomi. Derfor feiret vi da vår politikk fikk gjennomslag i budsjettforhandlingene med SV. Vi skal fortsette å stå på barrikadene for studiestøtten. For oss, og også meg personlig, er det svært viktig at høyere utdanning er tilgjengelig for alle, også for de som kommer fra familier med dårlig råd og lite støtte hjemmefra. Alle skal ha lik mulighet til utdanning i Norge, og studiestøtten er HELT grunnleggende for sosial utjevning. Studenter skal bruke tiden sin på læring fremfor å bekymre seg for om de har råd til å betale for strøm, tak over hodet og mat på bordet. Å satse på studentene er å investere i fremtiden. 

Utenriksminister Espen Barth Eide uttalte seg positivt etter klimatoppmøte i Dubai. Han sa at «aldri før har vi vært så ærlige på globalt politisk nivå når det gjelder å koble innsikten fra vitenskapen til de nødvendige tiltakene vi må iverksette.» Dette er en viktig annerkjennelse av fakta, forsking og ikke minst av alle forskere som jobber med klimasaken. Derfor er den tredje og siste nøtten fra Akademikerne fylt med ordene «Håp for klima» og troen på kunnskapssamfunnet.

Alle akademikere er på en måte superhelter som bidrar med å dra verden fremover. De bidrar hver dag faglig med å løse små og store verdensproblemer. 

FNs klimapanel har tidligere kommunisert håp for at verden går i riktig retning. Det er en positiv kraft i at flere bryr seg om klima og er engasjerte. Den grønne teknologien er blitt billigere og mer tilgjengelig. Det er også flere lover og reguleringer på plass for at verden sammen skal nå 1,5 graders målet på Co2-utslipp. Fremdeles er klimaforskere mer bekymret enn noen gang for mengden utslipp, og de har tegnet et dystert bilde av hva som venter hvis man ikke endrer verden raskere i en grønn retning. Samtidig har de pekt på flere mulige løsninger som representerer håp. Det sies at Norge er blant de landene som er best posisjonert til å lede an i en slik grønn omstilling. Jeg håper dette er et ansvar Norge ønsker å ta. Medlemmene i Akademikernes medlemsforeninger har med sin kompetanse en viktig rolle å spille fremover. Jeg tror vi kan klare det, om vi står sammen og bruker bredden av kunnskapssamfunnet for å finne de gode løsningene. 

Ord fra utenriksminister Espen Barth Eide: «Aldri før har vi vært så ærlige på globalt politisk nivå når det gjelder å koble innsikten fra vitenskapen til de nødvendige tiltakene vi må iverksette.»

I Tre nøtter til Askepott bidro de magiske nøttene til at Askepott fikk sin prins. De tre nøttene fra Akademikerne viser at dersom vi sammen står på systematisk over tid og jobber hardt og målrettet får til de utroligste ting. Alle akademikere er på en måte superhelter som bidrar med å dra verden fremover. De bidrar hver dag faglig med å løse små og store verdensproblemer. For meg representerer også akademikere håp. For de hever blikket, og ser på løsninger for fremtiden.

Jeg velger å holde på håpet. Jeg tror det kan bli en tid med mye mørke før det blir noe lysere tider igjen. Inntil da grip fatt i de lyspunktene du har. Bidra til å gjøre verden litt bedre på din måte og ut fra ditt fag. Alles innsats teller. Vær en god slektning eller venn, og pass litt ekstra på de som har det vanskelig eller som jobber når vi andre har juleferie. 

Riktig god jul til dere alle sammen! Jeg gleder meg til å starte på et nytt år sammen med dere i 2024!