Nyheter

Tonje Leborg valgt til ny leder for Akademikerne kommune

Leborg fra Lektorlaget tar over ledervervet etter Jan Olav Birkenhagen, som går av etter seks år som leder.

Tonje Leborg valgt til ny leder for Akademikerne kommune
Tonje Leborg ble mandag valgt til leder av Akademikerne kommune. Foto: Eva Rose/​Norsk Lektorlag
26. oktober, 2020 – Oppdatert 26. oktober, 2020

- Jeg er veldig stolt og glad over å bli valgt som leder i Akademikerne kommune. Vi har fått gjennomslag for kollektive lokale forhandlinger for de fleste av våre medlemmer – et system som lønner seg både for virksomhetene og for den enkelte. Det viktigste fremover er å jobbe for et systemskifte for lektorene, som er den eneste gruppen i KS-området som fortsatt har sentrale forhandlinger, sier den nyvalgte lederen.

Leborg har vært ansatt i Lektorlaget siden 2014, og hun har sittet i Akademikerne kommune i fem år. Før det jobbet hun mange år som lektor ved Lørenskog videregående skole. Leborg har hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. 

Graff fortsetter som forhandlingsleder i Oslo

Erik Graff fortsetter som nestleder
Erik Graff fortsetter som nestleder

Erik Graff fra Juristforbundet er gjenvalgt som nestleder i utvalget og forhandlingsleder for medlemmene i Oslo kommune. Han har vært nestleder siden 2014.

- Jeg takker for fortsatt tillit. Vi har én stor oppgave foran oss, og det er prosjektet vårt i Oslo: Lokale, kollektive forhandlinger for alle våre medlemmer i hovedstaden, sier Graff.

Jan Olav Birkenhagen fra Samfunnsviterne gjennomførte sitt siste oppgjør for Akademikerne for to uker siden. Han har ledet Akademikerne kommune i seks år og var nestleder i seks år før han ble leder. 

Jan Olav Birkenhagen
Jan Olav Birkenhagen takker av etter seks år som leder i utvalget.

- Tusen takk for meg! Det har både vært krevende og spennende å sitte i Akademikerne kommunes ledelse i alle disse årene, men ikke minst lærerikt å møte så mye kompetanse både i små og store saker, sier Birkenhagen. 

Lønnspolitikken er viktig

Akademikerne kommune forhandler lønns- og arbeidsvilkår på vegne av rundt 3500 medlemmer i Oslo kommune, i overkant av 25 000 medlemmer som jobber i landets andre kommuner og i underkant av 1000 medlemmer som jobber i samfunnsbedrifter.

Alle medlemmene bortsett fra lektorene og de ansatte i Oslo kommune har lokale, kollektive lønnsforhandlingene i den enkelte kommune, fylkeskommune og kommunale foretak. 

Erfaringene etter flere år med lokale forhandlinger er at våre medlemmer har fått en bedre lønnsutvikling etter at forhandlingene ble flyttet til den enkelte virksomhet.

Akademikerne jobber for at lektorene og de ansatte i Oslo kommune skal få forhandle lønnen sin lokalt. 

Lokale forhandlinger gjør også at virksomhetene og etatene i kommunen kan bruke lønn som virkemiddel for å beholde og rekruttere viktig kompetanse, og dermed tilby gode tjenester til innbyggerne.