Nyheter

To av tre vil fortsette med hjemmekontor etter koronakrisen

I en ny undersøkelse Respons Analyse har gjort for Akademikerne sier 64 prosent at de gjerne vil fortsette å jobbe hjemmefra når krisen er over.

To av tre vil fortsette med hjemmekontor etter koronakrisen
Mange har funnet ut at hjemmekontor har sine fordeler.
27. november, 2020 – Oppdatert 12. januar, 2021

- De fleste høyt utdannede ønsker fleksibilitet i hverdagen. Koronakrisen har akselerert en utvikling som for lengst var i gang. Debatten nå handler ikke om for eller imot hjemmekontor, men hvordan vi sørger for at hjemmekontor blir bra for alle ansatte, og for ulike arbeidsplasser, sier leder i Akademikerne Kari Sollien. 

Undersøkelsen er gjort blant høyt utdannede i tidsperioden 27. oktober og 13. november. 

Fire prosent av de spurte ønsker å jobbe hjemmefra som hovedregel, 50 prosent ønsker å jobbe hjemmefra når de selv ønsker det og 10 prosent ønsker noen faste dager i uken. 

Undersøkelsen ble først omtalt i VG og E24.

Leder i Akademikerne Kari Sollien
Leder i Akademikerne Kari Sollien mener mange høyt utdannede setter pris på fleksibilitet, og hjemmekontor er en mulighet for det.

Mindre stress

63 prosent synes hjemmekontor gir dem en mindre stressende hverdag. 

- Det er mange fordeler med hjemmekontor. Det gir for mange etterlengtet ro og konsentrasjon til å løse krevende arbeidsoppgaver. For mange gir det også mindre stress i hverdagen fordi man slipper rushtidskø eller å stresse for å rekke barnehagen, fotballtreningen eller en bursdag, sier Sollien.

50 prosent av respondentene som jobber hjemme sier at de er mer effektive når de jobber hjemmefra. Det er en økning på 10 prosentpoeng sammenliknet med aprilundersøkelsen der kun 40 prosent mente de var mer effektive når de jobber hjemmefra (lenke).

Samtidig har ikke utstrakt bruk av hjemmekontor vært prøvd før. Det krever også noe nytt av ledere, understreker Sollien:

- Å fjernlede krever for eksempel tettere oppfølging av ansatte.

Men ikke alle trives med hjemmekontor. I gruppen under 30 år sier 41 prosent at de ikke ønsker hjemmekontor dersom det kan unngås. 

- Det er viktig at de får muligheten til å jobbe fra arbeidsstedet. Hjemmekontor skal være et gode for de som ønsker det.

Les også: