Meninger

Vær forsiktig, hyttekontorister!

Mange har benyttet seg av friheten til å ta jobben med på hytta i sommer. Men visste du at det ikke er sikkert at du er yrkesskadedekket dersom du skader deg på hyttekontoret?

Lise Lyngsnes Randeberg

Lise Lyngsnes Randeberg

Leder
Vær forsiktig, hyttekontorister!
Det kan være fristende å ta med seg jobben til mer idylliske plasser sånn som Lofoten. Foto: Unsplash/​Fabian Jung
24. juli, 2022 – Oppdatert 22. juli, 2022

Kanskje sitter du i solveggen på hytta i lunsjpausen din når du leser dette. En fersk undersøkelse Respons Analyse har gjort for oss i Akademikerne viser at tre av fire med høy utdanning har mulighet til å jobbe hjemmefra eller fra hytta.

Arbeidslivet har blitt mer fleksibelt og det kommer godt med når man skal få familiekabalen til å gå opp i sommer eller bare vil finne roen før ferieukene tikker inn. 

Men hytteidyllen kan fort bli brutt dersom du skulle være så uheldig å skade deg når du for eksempel sklir i trappa på vei til jobblunsjen på hytteterrassen. Regelverket er dessverre fortsatt ikke godt nok, over to år etter at pandemien kom og tidenes hjemmekontorbølge slo inn. 

For å komme inn under lovreglene om yrkesskadedekning og ‑forsikring må du være i arbeid på arbeidsplassen i arbeidstiden. Reglene er ikke klargjort for arbeid fra hjemme- eller hyttekontoret. Dette har igjen hatt betydning for praktiseringen av regelverket. Hadde du sklidd i trappa på kontoret på vei til utelunsjen, ville det ikke vært noe tvil. Du ville vært dekket.

Denne kronikken stod først på trykk i Dagens Næringsliv.

Tapt mulighet

Da hjemmekontorforskriften ble oppdatert 1. juli i år, ble det ikke gjort noe med reglene om yrkesskader for ansatte for hjemme- og hyttekontor. En gylden mulighet ble ikke brukt. Akademikerne mener regjeringen må oppdatere og klargjøre yrkesskadereglene og tilpasse dem til dagens fleksible, digitale arbeidsliv. Det skal være like trygt å jobbe fra hjemme- eller hyttekontoret som fra arbeidsgivers lokaler. 

I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at den vil «forbedre reglene om yrkesskade og yrkesskadeforsikring». Regjeringen må snarest mulig følge opp sine egne løfter. Den har fått mye kritikk for å gjøre storrengjøring i arbeidslivet uten at det er behov for det. Her er det definitivt et behov for at arbeidsminister Marte Mjøs Persen nå handler. 

Og mens vi venter på at statsråden skal gjøre arbeidslivet tryggere for de med hjemme- og hyttekontor, er vårt råd at du undersøker om din arbeidsgiver har tegnet utvidet yrkesskadeforsikring som dekker hjemme- og hyttekontorarbeid. Og uansett skader det ikke å være litt ekstra forsiktig når lunsjpausen på hyttekontoret tilbringes utendørs i sommer.