Meninger

Hev stemmen og regnbueflagget

Vi er heldige som bor i et land der vi har friheten til å si det vi mener og gå i tog for det vi tror på. Samtidig er det et tankekors at det i 2022 også er helt nødvendig, skriver Lise Lyngsnes Randeberg, konstituert leder i Akademikerne.

Hev stemmen og regnbueflagget
Akademikerne slutter seg til feiringen av mangfoldet og går i Pride-paraden i Oslo lørdag 25. juni.
24. juni, 2022 – Oppdatert 24. juni, 2022

I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Og det er 45 år siden homofili ble fjernet som diagnose. Det er egentlig ikke så lenge siden. 

Vi har kommet langt, men fortsatt opplever mange diskriminering og vold for hvem de er. Senest denne uka ble en mann i Sarpsborg banket opp av flere personer på et toalett fordi han bar regnbuearmbånd og i Finnmark vekker regnbuefargene på skolesekker vrede.

Vårt ansvar

I 2022 debatterer vi i fullt alvor om barn skal eksponeres for at noen elsker en av samme kjønn eller ikke føler seg hjemme i kroppen hen er født i. Samtidig vet vi at mange transpersoner sliter med selvmordstanker. En av tre har vurdert å ta sitt eget liv det siste året, viser en undersøkelse. Dvel litt ved det tallet. En av tre. Tenk om den ene er noen du er glad i?

Det er dramatisk og hjerteskjærende. Og vi har alle et ansvar for å gjøre noe med det. Fordi vi kan.

Disse fordommene og diskrimineringen utspiller seg på arbeidsplassen også. Ifølge en undersøkelse utført på vegne av Bufdir er så mange som nesten én av ti menn negative til å jobbe med en transperson.

Dette er ikke fremmede, men deg og meg; våre barn, søsken, foreldre, besteforeldre, venner, kolleger, naboer og bekjente. Men det ser ut som det er lett å glemme eller fortrenge i opphetede diskusjoner. 

Vår aksept, normalisering, alminneliggjøring, toleranse og anerkjennelse betyr noe. Det gjør at det er lettere å være seg selv. Det gjør det lettere å si til seg selv og verden at man er skeiv.

Stå opp for hverandre

Under Pride feirer vi mangfoldet. Om man ikke selv er skeiv så støtter man alle de som opplever at det er vanskelig å akseptere seg selv eller få aksept for den man er eller den man elsker. La oss heve stemmen og regnbueflagget slik at vi alle kan senke skuldrene, rette oss opp i ryggen og kjenne på stoltheten over å være nettopp de vi er. 

Når regnbueflagget er firt ned fra alle flaggstengene landet rundt og kalenderen bikker over til juli, er det minst like viktig at vi fortsetter å stå opp for hverandre i arbeidslivet, i familien, på studiet, i nærmiljøet og i vennegjengen. Vi trenger alle anerkjennelse og aksept for å leve gode liv. Målet må være at legning og kjønn ikke skaper avisoverskrifter, sinne og vold, men skuldertrekk. 

Happy pride!