Styringspartiene taper blant høyt utdannede

Ap og Høyre får 16,6 og 19,3 prosent oppslutning i siste Respons Analyse-måling blant høyt utdannede. MDG puster dem i nakken med 14,8 prosent.
Styringspartiene taper blant høyt utdannede
Klima er den aller viktigste saken sier 30 prosent av de spurte i målingen gjennomført av Respons Analyse i august.
07. september, 2021 – Oppdatert 07. september, 2021

- Klima er den viktigste saken for høyt utdannede, og enda tydeligere enn hos andre grupper. 30 prosent av høyt utdannede sier at klima og miljø er den aller viktigste saken i valgkampen, sier leder i Akademikerne Kari Sollien.

Les om målingen i Dagbladet.

Etter FNs klimarapport i august gjør MDG et byks i oppslutningen blant høyt utdannede, samtidig øker også oppslutningen til de andre miljøpartiene Venstre og SV. Og flere høyt utdannede mener klima og miljø er den viktigste saken. 

Med 14,8 prosent er MDG nesten jevnstor med Arbeiderpartiet som sammen med Høyre taper oppslutning. 

Styringspartiene har tradisjonelt stått støtt blant akademikere. I forkant av stortingsvalget for fire år siden sa 29 prosent av medlemmene i Akademikernes foreninger at de ville stemme Ap, 31 prosent sa de ville stemme Høyre. Til sammenlikning viser den ferske målingen at Ap ville fått 16,6 prosent oppslutning og Høyre 19,3 prosent fra akademikerne hvis det var valg i dag. Respons Analyse sin nyeste befolkningsmåling viser oppslutningen henholdsvis 26,6 og 21,1 prosent. 

Høyt utdannede

Befolkningen

Ap

16,6

26,6

Høyre

19,3

21,1

SV

15,1

6,7

MDG

14,8

6,7

Sp

7,5

11,9

Venstre

9,1

4,5

Rødt

8,5

5,3

KrF

2,4

4,4

FrP

4,3

9,4

Andre

2,5

3,4

Etterlyser grep i arbeidslivet og for studentene

Sollien etterlyser også sterkere fokus på studenter og faste stillinger i akademia i valgkampen. 

- Ingen andre steder i arbeidslivet er midlertidigheten større enn blant forskere ved universitet og høyskoler. 

Sollien mener begge styringspartiene burde tatt den skyhøye midlertidigheten på alvor.

- I løpet av Høyres tid ved roret har midlertidigheten gått noe ned, men ikke nok. Arbeiderpartiet gjorde også altfor lite med problemet da de var i regjering forrige gang. Politikerne må ta større grep for at forskere og undervisere har et utrygt og forutsigbart arbeidsliv. 

Studiestøtten er et viktig velferdsvirkemiddel for å sørge for små forskjeller i samfunnet og at alle har reell mulighet til å studere uavhengig av bakgrunn. Akademikerne krever økt studiestøtte, på 1,5 G.

- Både Høyre og Arbeiderpartiet kaller seg kunnskapspartier, men er de partiene som er mest defensive om studiestøtte i sine partiprogram. Høyres utdanningsminister Henrik Asheim har ikke gjort nok for å sikre at alle har lik mulighet til å studere. Jeg etterlyser også at Ap, som er opptatt av ulikhet, ser at økt studiestøtte er noe av det mest sentrale for å motvirke sosiale forskjeller. 

LES OGSÅ: