25. oktober, 2021
– Oppdatert 25. oktober, 2021
Nyheter
Statsbudsjettet — Kunnskapspolitikkens betydning for å fremme vekst viktigere enn noensinne
Mer forskning i næringslivet, høyere studiestøtte og bedre pensjon til frilansere og gründere var blant sakene leder Kari Sollien tok opp i Finanskomiteen.
Mandag deltok Akademikernes leder Kari Sollien på høring om neste års statsbudsjett i Finanskomiteen.
– Vi er opptatt av at vi bruker budsjettet for 2022 konstruktivt i omstillingen til en enda mer kunnskapsbasert og grønn økonomi, sa leder Kari Sollien i høringen.
Den nye regjeringen ønsker å øke FoU-investeringene til tre prosent av BNP innen 2030.
– Dette vil imidlertid ikke skje av seg selv. Akademikerne mener at det offentlige må investere minst 1,25 prosent for å nå målet. Dette er nødvendig for å legge til rette for mer forskning, innovasjon og utvikling i næringslivet og er i tråd med Europakommisjonens anbefaling, sa Sollien.
Hun trakk også frem behovet for å heve studiestøtten:
– Den må heves til 1,5 G. Studentene har fått stadig dårligere råd, og vi mener at man uavhengig av foreldrene sin økonomi skal ha mulighet til å studere.
Skeptisk til å redusere ytelser
På tross av at arbeidsmarkedet går relativt godt mener Akademikerne det er nødvendig å prioritere mer midler til Arbeids- og sosialdepartementets område.
– Vi er skeptiske til forslaget om å redusere ytelsen for personer som mottar tiltakspenger. Dette rammer svake grupper som ikke har hatt adgang til å opparbeide dagpengerettigheter – for eksempel heltidsstudenter og selvstendige og frilansere, og det rammer grupper som ikke har hatt mulighet til å komme i arbeid og opparbeide dagpengerettigheter de siste 12 månedene på grunn av korona, sa Sollien.
Kompetanse i kommunene
Midler til distrikts- og regionalpolitikk bør også økes, understreket Sollien. Akademikerne har foreslått for regjeringspartiene at det etableres en satsing for å styrke kommunene som attraktive arbeidssteder som tilbyr gode og utviklende fagmiljøer.
– Kommunene får stadig flere og større oppgaver, og det er helt sentralt at de klarer å tiltrekke seg kompetanse for å løse disse, sa Sollien.
Hun avsluttet med å kommentere skatte- og avgiftsopplegget.
– I dag har selvstendige og frilansere dårligere pensjonssparebetingelser dersom de velger en pensjonsordning gjennom virksomheten, uten at dette har noen god begrunnelse. Dette må det gjøres noe med.