Blogg

Kjære alle medlemmer i Akademikerne

Nå tror jeg virkelig på at det verste er over for de fleste av oss, skriver leder Kari Sollien i sin sommerhilsen.
Kjære alle medlemmer i Akademikerne
Sommerhilsen fra leder Kari Sollien. Foto: Thomas Eckhoff
Lederen av Akademikerne eller ledere fra våre 13 medlemsforeninger blogger om viktige og aktuelle saker for foreningene og fellesskapet på Akademikerbloggen.
30. juni, 2021 – Oppdatert 24. juni, 2021

Det går mot sommerferie for de fleste, og heldigvis ser det ut som vi nå nærmer oss slutten av koronapandemien. I løpet av sommeren vil de fleste av oss få tilbud om vaksine, antall innlagt på sykehus synker og det er lov å håpe på en mer normal høst. Jeg håper særlig at dere som er studenter skal få være fysisk sammen på campus og utenfor campus, fra høsten av. Det siste kanskje like viktig som det første. Vi mennesker er sosiale vesener og det gjør noe med oss når friheten til å være sammen med andre tas fra oss. 

Noen av dere kjenner sikkert til den amerikanske psykologen Adam Grants arbeider. Han har beskrevet den tilstanden mange av oss har kjent på de siste månedene på en måte som ga gjenklang hos meg. Han kaller det «languishing». Aftenposten har oversatt det med livsmatthet. Det er ikke depresjon og ikke utbrenthet, men likevel en følelse av at ting er «blæh» eller «meh» som de sier på Simpsons – en likeglad matthet og en sorg over den normaliteten og friheten vi har mistet. Følelsen ble forsterket da vi gikk inn i bølge to av pandemien. Da trodde mange av oss at nå var det snart over, men i steden strammet grepet seg. Men nå tror jeg virkelig på at det verste er over for de fleste av oss. 

Mange av Akademikernes medlemmer har stått helt i front i pandemihåndteringen. Det gjelder både i helsetjenesten, i skolen og andre steder. Mange akademikere har jobbet dag og natt i departementer og NAV for å lage og iverksette ulike regler og ordninger. Andre har stått for viktige innovasjoner som har gjort den voldsomme digitaliseringen mulig på så kort tid. Jeg er til vanlig veldig stolt over å få representere alle disse flinke folkene – og enda mer nå!

I løpet av pandemien har Akademikerne vokst. Vi er nå tredje største arbeidstakerorganisasjonen med mer enn 230 000 medlemmer. Jeg mener at det norske partssamarbeidet har tålt og taklet denne påkjenningen godt, men det er også mange læringspunkter. Vi må som samfunn være bedre forberedt neste gang en pandemi eller en annen krise treffer oss. 

Akademikerne skal jobbe videre for at samfunnet vårt tar beslutninger bygget på kunnskap og samarbeid. Det bygger den tilliten vi har hatt så god bruk for gjennom pandemien og som vi trenger for å utvikle Norge videre.

Takk for innsatsen til alle medlemmer og tillitsvalgte! Jeg ønsker dere alle en god sommer som lader batteriene til ny innsats til høsten.