Nyheter

– De har formidlet kunnskap slik at alle forstår

Line Vold og Espen Nakstad mottok årets Akademikerpris for sin fantastiske kunnskapsformidling under koronakrisen.

-- De har formidlet kunnskap slik at alle forstår
Line Vold og Espen Nakstad mener åpenhet rundt usikkerhet har vært viktig i kommunikasjonen under krisen. Foto: Helge Kvandal
09. november, 2021 – Oppdatert 18. november, 2021

Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fra Helsedirektoratet mottok prisen under Akademikernes høstkonferanse.

SE OPPTAK AV KONFERANSEN HER!

Akademikerprisens jury mener at «årets prisvinnere har fremstått som eksepsjonelt gode og trygge formidlere i situasjonen landet har stått i».

Juryleder Merete Nilsson (f.v) sammen med prisvinnerne Espen Nakstad og Line Vold. Foto: Rebel

– De har formidlet forskningsbasert kunnskap og kompliserte faglige vurderinger slik at alle forstår. Samtidig har de også klart å formidle, på en trygg og åpen måte, både usikkerhet og faglig uenighet, sa juryleder Merete Nilsson under overrekkelsen. 

Line Vold fremhevet den høye tilliten til myndigheten som et godt utgangspunkt for å kommunisere til den norske befolkningen i samtale med konferansier Harald Eia på scenen.

– Jeg tror i et land som Norge at folk hadde vært mer skeptiske til rådene dersom alle fagfolk var helt enige, når vi vet at dette er en ny sykdom. Det har vært viktig å være åpen om det vi vet og ikke vet, og justere oss når vi får ny kunnskap, sa Vold.

Nakstad understreket at de har måttet tenke enkelt:

– Alle må få vite hva de kan gjøre for å bidra. Det har vært stor usikkerhet, men noe må man gjøre. Forskning kan ikke gi svar for alt, og vi har også måttet bruke sunn fornuft. Og så har vi fått god hjelp fra mediene, folk flest og fra solide fagmiljøer, sa Nakstad.

Les mer om Nakstads og Volds reaksjoner på prisen og om juryens begrunnelse.

Konferansier Harald Eia sammen med Espen Nakstad og Line Vold på scenen. Foto: Rebel