Nyheter

Regjeringen forlenger permitteringsordningen og innfører ny arbeidsgiverperiode

Permitteringsperioden utvides til 52 uker. Samtidig innfører regjeringen en ny arbeidsgiverperiode på fem dager for dem som er permittert mer enn 30 uker.

Regjeringen forlenger permitteringsordningen og innfører ny arbeidsgiverperiode
Terskelen for å permittere har i flere tilfeller vært for lav, mener Akademikerne.
13. august, 2020 – Oppdatert 17. august, 2020

Erna Solberg varslet torsdag ettermiddag at permitteringsperioden vil gå fra 26 til 52 uker. Endringene innføres fra 1. november og varer frem til utgangen av juni neste år.

- Akademikerne mener at det er uheldig å forlenge permitteringsperioden, og vi er kritiske av flere grunner. Vi frykter at det passiviserer arbeidskraften og dermed hindrer omstilling. Permitterte er ikke reelle jobbsøkere, og kompetanse er ferskvare. I tillegg risikerer vi å holde liv i bedrifter som ikke har reelle sjanser for å overleve, sier leder i Akademikerne, Kari Sollien.

For Akademikernes grupper synker andelen permitterte og ledige – men ledigheten er likevel to til tre ganger det den var før pandemien. Blant høyt utdannede er det særlig de som er i oljerelatert virksomhet som er utsatt, og de frykter at det vil komme flere nedbemanninger utover høsten. 

Når det regjeringen nå velger å utvide, mener Sollien at den nye arbeidsgiverperioden burde vært lenger enn det regjeringen legger opp til. 

- Vi har sett under koronakrisen at terskelen for å permittere i flere tilfeller har vært for lav. Det har rett og slett blitt for rimelig for arbeidsgiver å permittere. Vi mener det hadde vært riktig med i hvert fall ti dagers betaling for arbeidsgiver, sier Sollien.