Nyheter

- Kompetanse er nøkkelen for å få jobb

- Det aller viktigste er å sørge for at alle fullfører videregående skole, sa leder i Akademikerne, Kari Sollien, under toppmøtet om inkludering.

- Kompetanse er nøkkelen for å få jobb
Akademikernes leder deltok på toppmøtet om inkludering. Foto: Thomas Eckhoff
03. februar, 2020 – Oppdatert 03. februar, 2020

Mandag møtte partene i arbeidslivet og brukerorganisasjoner regjeringen til toppmøte om inkludering på Youngs i Oslo. Inkluderingsdugnaden har som mål å få flere i jobb.

- Kompetanse er nøkkelen for å komme inn på arbeidsmarkedet. Det aller viktigste er å sørge for at alle fullfører videregående skole. Vi vet at dette er helt avgjørende for å komme seg i jobb senere. Dette er dyrt – men kostnaden er på sikt større ved å la være, sa Sollien under toppmøtet. 

Akademikerne er også opptatt av mer tilpassede tiltak til den enkelte, for eksempel i NAVs kvalifiseringsprogram, som tilbyr oppfølging og arbeidstrening for å komme i jobb. Det er stor forskjell på behovene til med høy utdannelse som har vært utenfor arbeidslivet en liten stund, kontra en uten formell kompetanse. 

- Alle tiltak passer ikke for alle. Vi trenger mer skreddersøm slik at tiltakene treffer bedre enn i dag. NAVs «Jobbspesialister» er et vellykket eksempel på dette, som våre medlemmer i NAV forteller at gir gode resultater, sa Sollien. 

Inkluderingsdugnaden ble lansert i 2018 i Jeløya-plattformen med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet i regjering, og retter seg mot de med hull i CV’en og nedsatt funksjonsevne.