08. oktober, 2020
– Oppdatert 08. oktober, 2020
Nyheter
- Avgjørende at høyt utdannede får kompetanspåfyll
- Vi skal komme styrket ut av krisen og tiltakene må bidra til aktivitet – ikke passivitet. Derfor har vi jobbet hardt for at ledige kan bruke tiden til å heve sin kompetanse, sa leder Kari Sollien i regjeringens kontaktutvalg.
Torsdag møtte Akademikerne og partene i arbeidslivet i regjeringens kontaktutvalg for å gi innspill til neste års statsbudsjett.
Sollien åpnet sitt innlegg med å støtte strategien å stramme noe inn på ytelsene når vi har mer kontroll på smitten.
- 2020 har imidlertid vist oss at det er vanskelig å forutse framtiden. Slik er det også for 2021. Vi må ta høyde for overraskelser, sa Sollien.
Dagpenger og studiepoeng
Regjeringens prioritering av kunnskap og kompetanse i budsjettet var Solliens hovedfokus i møtet.
- Det er avgjørende at ledige får kompetansepåfyll. Vi er veldig fornøyde med at det nå er mulig å ta etterutdanning mens man går på dagpenger – og at dere jobber med en permanent løsning, sa Sollien.
Hun pekte på viktigheten av å gjøre ordningen mer allment kjent og tilgjengelig. I dag er ordningen lite tilgjengelig på NAVs hjemmesider.
Kompetanseprogrammene
Akademikerne er opptatt av gode, tilgjengelige kurstilbud og studier for høyt utdannede.
-Vi mener at satsingen er for dårlig i budsjettet. Helt konkret kommer det for lite penger til Kompetanseprogrammet, sa Sollien og spurte regjeringen om hvorfor de ikke følger opp anbefalingene i Markussen utvalget og gradvis skalerer opp programmet.
Studieplasser
Akademikerne er fornøyd med at antall studieplasser for høsten 2020 øker og at denne økningen videreføres til neste år, men skulle gjerne sett at plassene ble gjort permanente.
- 17 000 kvalifiserte søkere står uten studieplass i høst og Norge trenger blant annet flere leger, lektorer, ingeniører og IKT-eksperter, sa Sollien i møtet.
Forskning
Akademikernes leder roste regjeringens satsing på forskning i budsjettet, og trakk særlig frem investeringsbeslutningen på CCS. Men regjeringen burde ha satset sterkere på instituttsektoren, påpekte Sollien:
-Vi trenger en plan for generell styrking, for å dra nytte av instituttenes betydning for næringslivet og offentlig sektor.
Statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner og forsknings- og utdanningsminister Henrik Asheim, som nå også fungerer som arbeids-og sosialminister, næringsminister Iselin Nybø, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, mat- og landsbruksminister Olaug Bollestad og kommunalminister Nicolai Astrup møtte fra regjeringen.