Nyheter

Forsker på usikre hjerter

- Det verst tenkelige scenarioet er at noen hacker flere hundre tusen pacemakere samtidig, og velger å skru dem av, sier sikkerhetsforsker, pacemakerpasient og årets akademikerprisvinner Marie Moe (39).

Forsker på usikre hjerter
19. februar, 2018 – Oppdatert 13. desember, 2018

Årets vinner av Akademikerprisen jobber for å forhindre at folk mister kontrollen over egne hjerteslag.

For seks år siden fikk forskningsleder ved SINTEF Digital, Marie Moe, selv operert inn pacemaker. Forskergenet ble trigget, og hun begynte å undersøke hvordan det sto til med informasjonssikkerheten i utstyret. Få, om noen, hadde vært opptatt av dette tidligere.

25. oktober mottar Moe Akademikerprisen under Akademikernes jubileumskonferanse – for sin forskning og formidling av en stadig mer sentral samfunnsutfordring.

- Datasikkerheten viste seg å være nærmest ikke-eksisterende. Mens du på mobilen din stadig kjører sikkerhetsoppdateringer, fantes det ikke noe slikt for pacemakerne. Det syntes jeg var veldig skremmende, sier Moe.

Digitalisering og ny teknologi gir økt fare for hacking. Datakriminalitet har blitt en enorm industri. Pacemakere kobles til internett, og kan dermed hackes. Noen kan rett og slett ta over styringen av hjerteslagene.

Moe reiser verden rundt med sitt foredrag som hun har holdt for utstyrsleverandører, politikere og helsepersonell.

Sikkerheten har blitt bedre siden Moe begynte å bidra til å sette problemet på dagsordenen, men fortsatt har medisinsk utstyr store datasikkerhetsmessige sårbarheter.

- Jeg vil ikke bare lukke øynene og ikke vite om pacemakeren min kan bli hacket. Jeg er i stand til å påvirke fremtiden. Når jeg finner sikkerhetshull, tenker jeg at jeg har en unik mulighet til å skape sikrere utstyr. Det er veldig motiverende.

For ytterligere kommentarer, kontakt:
Curt A. Lier, leder av juryen for Akademikerprisen 2017 mob. 480 84 587
Marie Moe, forskningsleder SINTEF Digital mob. 938 38 733
Ingvild Baltzersen Sund, kommunikasjonsrådgiver i Akademikerne mob. 959 75 604