Nyheter

Arendalsuka: Akademikerne inviterer til debatt om høyere utdanning og den norske modellen

Tirsdag 14. august handler det om lov versus tariffavtaler, mens vi torsdag 16. august vil utforske myter og realiteter om høyere utdanning.

Arendalsuka: Akademikerne inviterer til debatt om høyere utdanning og den norske modellen
30. august, 2018 – Oppdatert 13. desember, 2018

Politikere, næringsliv, organisasjonslivet og journalister inntar Arendal fra 13. til 18. august til politiske tvekamper og faglige diskusjoner. Akademikerne og våre medlemsforeninger arrangerer flere debatter på Solsiden Brasserie på brygga under sommerens politiske høydepunkt på Sørlandet.

Se oversikt over akademikerfelleskapets debatter her.

Lov eller tariffavtale – Hvordan løser vi utfordringene i arbeidslivet best?

Tirsdag 14. august kl 14 – 15 inviterer vi til debatt om forholdet mellom lov og tariffavtale og den norske modellen. Politikerne har den siste tiden gjort flere forsøk på å overprøve det som er avtalt lokalt, avtaledekningen i private bedrifter er synkende – og organisasjonsgraden faller.

Vi spør: Hva bør avgjøres mellom partene lokalt og sentralt, og hva er det best at politikerne får bestemme? Og hvordan kan vi videreutvikle den norske modellen og partssamarbeidet på arbeidsplassene?

Du møter leder i Akademikerne, Kari Sollien, Arild Grande i Arbeiderpartiet og Heidi Nordby Lunde fra Høyre. Ordstyrerer Olav Ulleren, generalsekretær i Akademikerne.

Kaster vi bort tid og penger på utdanning vi ikke trenger?

Torsdag 15. august kl 15 – 16 inviterer vi til debatt om høyere utdanning – hvilken verdi det har for den enkelte og for arbeidslivet.

Norge står midt i en omstilling. Mens næringslivet roper etter kompetanse for å møte omstillingen, hører vi historier om masterutdannede i jobber som ikke krever utdanning, eller som ikke får seg jobb.

Hele 35 prosent av de unge mellom 19 og 24 år studerer, og tallet er økende. Blir de godt nok rustet til å møte arbeidslivet?

Politisk kommentator og satiriker Eirik Bergesen leder oss gjennom debatten mellom daglig leder i Svenssonstiftelsen Andreas Halse, statssekretær i Kunnskapsdepartementet Rebekka Borsch og Akademikernes leder Kari Sollien.

Se hele Arendalsprogrammet 2018 her