Fobiforskeren

Akademikerprisen-vinneren fra 2014, Tiril Willumsen, var en av de første i Norge til å forske på tannlegeskrekk.

Fobiforskeren
28. august, 2017 – Oppdatert 13. desember, 2018

Willumsen jobber som professor i atferdsfag på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

- I min praksis som tannlege har jeg interessert meg for utfordringer knyttet til vanskeligheter med å ta vare på egen tannhelse på grunn av angst. Det kan være problemer med å oppsøke tannlege, få utført behandling, men også den daglige tannpussen, sier Willumsen.

Hun har tatt doktorgrad om behandling av tannbehandlingsangst og har vært spesielt opptatt av overgrep og psykiske traumer som årsak til denne angsten. For mange henger angst for tannbehandling sammen med bakenforliggende traumer som overgrep og tortur.

- Jeg veileder og er med på mange interessante prosjekter. Blant annet et prosjekt der vi skal teste ut en måte å behandle tannbehandlingsangst i allmenntannlege praksis. Et annet der vi intervjuer mennesker utsatt for seksuelle overgrep om deres tannhelse og ett der vi undersøker tannhelse og tannbehandlingsangst hos flyktninger med torturerfaringer. Ved siden av forskningsprosjekter er jeg også med på å skrive og redigere en lærebok om odontologisk psykologi for tannleger og annet helsepersonell, forteller hun.

Willumsen ble svært glad og overrasket over å motta Akademikerprisen.

- Det var veldig overraskende og gledelig og få tildelt Akademikerprisen. Den var en stor oppmuntring og en inspirasjon for videre arbeid. Prisen har betydd at jeg i større grad opplever mitt arbeid som verdsatt, og har hjulpet meg å sette fokus på pasienter med tannbehandlingsangst, sier hun.

Willumsens karriereråd til nyutdannede akademikere er å søke seg til jobber der det man brenner mest for er i fokus.

- Ta ansvar for å lage et godt arbeidsmiljø og få noen gode samarbeidspartnere. Det er jo mye morsommere å jobbe i et bra team enn alene.