Nyheter

Akademikerne støtter Students at Risk

- Vi er veldig glade for å kunne støtte opp om en så viktig verdi som akademisk frihet og at forfulgte studenter skal få mulighet til å fullføre utdannelsen sin, sier Akademikerne-leder Kari Sollien.

12. april, 2017 – Oppdatert 13. desember, 2018

Students at Risk er etablert for å gi forfulgte studenter en mulighet til å fullføre utdanningen sin i Norge. Behovet er stort: Mellom mai 2015 og september 2016 er det rapportert om 158 tilfeller av angrep rettet mot høyere utdanning. Drap, vold, forsvinninger og fengsling skjer fordi studenter kjemper for akademisk frihet og menneskerettigheter.

- Ofte er det slik at studenter kjemper for seg selv, og akademikere kjemper for seg selv. Derfor er det veldig viktig at Akademikerne er med på å støtte denne kampanjen. Akademisk frihet er noe vi må kjempe for sammen, sier SAIH-leder Inga Marie Nymo Riseth.

Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) står sammen med Norsk studentorganisasjon (NSO) bak prosjektet, som er finansiert av UD og ble startet i 2015. 20 studenter fullfører nå utdannelsen sin ved norske høyere utdanningsinstitusjoner.

- Utdannelse er det viktigste tiltaket for å løse samfunnets utfordringer. Norge som et rikt, velutviklet land har store muligheter til å bidra. Derfor er dette tiltaket veldig godt, sier Sollien.

I tillegg til å støtte prosjektet har Akademikerne signert en støtte til UNESCOS Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA). Prinsippene tar utgangspunkt i menneskerettigheter og humanitær rett, men gjør de relevante for høyere utdanning.